b0fuduq(: Admin
Mesaj Sayısı : 203 Points : 481 Reputation : 24 Kayıt tarihi : 15/09/09 Yaş : 31 Nerden : BoLu
| Konu: Havuçlu, Mantarlı Tavuk ve Tatlı Ekşi Soslu Fırında Patates Perş. Eyl. 17, 2009 11:03 pm | |
| İlk olarak tavukla başlayacağım. Kendisine bir isim bulamadım, içinde havuç ve mantar olduğu için böyle isimlendirdim.
Malzemeler: 2 adet tavuk göğsü (şu pakette ikili satılanlar var, ondan işte) Yarım paket (isteğe göre 1 paket) mantar 2 adet havuç 2 adet kuru soğan Yağ Yarım su bardağı sıcak su İsteğe göre baharatlar (asıl nokta burası) Tuz
Bütün malzemeleri içine alabilecek pişirgeç bir kap seçin. Tencere olur, tava olur. Ben evde böyle sacın tersi tava gibimsi bir şey buldum, onda pişirdim.
1. Havuçlar geç piştiği için öncelikle havuçlarla başladım işe. Yarım ay şeklinde doğradım onları, sonra yağda kavurmaya başladım. Ben zeytinyağı kullandım, dilerseniz sıvıyağ da kullanabilirsiniz.
2. Gözünüz havuçlarda olsun, onları yakmadan kavururken soğanları doğrayın bir yandan. Daha sonra kavrulmakta olan havuçların yanına atın, biraz da soğanları kavurun. Şu pembeleşme meselesi işte...
3. Mantarları dörde böldüm ben öyle pişirdim. Dilerseniz ikiye bölebilirsiniz ya da doğramadan pişirebilirsiniz. Tavukları da diğer malzemelerin boyutuna getirdim, ufak ufak doğradım yani. Küp küp mü dersiniz ne dersiniz...
4. Mantarlar çok kolay piştiği için, onları tavuklarla beraber attım tencereye. Tavuklar pişene kadar karıştıracağız oluşan karışımımızı. Yakmamak için içine yarım su bardağı sıcak su ekliyoruz, hem bütün aroma orada kalıyor, hem yiyecekler yanmıyor, hem de bir nevi sos görevini görüyor.
5. Pişmeye yakınken baharatları ekleyin. Hangi baharatları kullanacağınız konusunu size bırakıyorum, ama kekik, karabiber, kırmızı biber çok yakışıyor bu yemeğe. Tuzu da ekledikten sonra, iyice pişmeye bırakıyoruz.
Not: Benim maydonoz, dereotu gibi otlarla pek aram olmadığından ben burada kullanmadım, ama bu yemeğe çok yakışacağından eminim, dilerseniz ekleyebilirsiniz.
Not 2: Bu yemeği aynı zamanda soya sosuyla da deneyebilirsiz. Ama soya sosu kullanacaksanız, tuz atmamanızı veya çok az tuz kullanmanızı tavsiye ederim, soya sosu fazla tuzlu oluyor bildiğiniz üzere.
Patates
Sıra geldi patatesimize. Eğer bu iki yemeği aynı zamanda yemeği düşünüyorsanız patatesten başlamanızı tavsiye ederim, onlar fırında kendi hallerinde pişerken, siz de tavukla uğraşabilirsiniz.
Malzemeler: 3 adet patates (biraz büyük olsunlar) 2-3 adet limon 2-3 tatlı kaşığı bal Zeytinyağı Baharatlar Tuz
Başlıkta da belirttiğim gibi, patatesleri fırında pişireceğiz. Onun için işe girişmeden önce fırını ısıtmanız iyi olur. 150 dereceyi geçmeyin kesinlikle, yoksa patatesleri yakmanız muhtemel, çünkü fırında bal karamelize oluyor. Ne kadar yavaş pişirirsek o kadar iyi.
Dediğim gibi bal karamelize olduğu için, sonrasında fırın tepsisini temizlemek çok zor olacağından ben fırın torbalarından birinin kenarlarından keserek yağlı kağıt gibi yapıp tepsiye seriyorum ve patatesleri onun üzerine koyuyorum. Patatesleri pişirirken fırın torbalarıyla farklı bir yöntem de uygulayabilirsiniz. Fırın torbasını hiç yırtmadan içine patatesleri ve yaptığınız sosu döküyorsunuz. Bu şekilde bal karamelize de olmuyor ve patateslere yoğun bir sos hakim oluyor. Diğer yöntemde patatesler biraz kızarırken bunda yumuşak kalıyorlar. Eğer bu şekilde yapacaksanız belki balı biraz daha az kullanmanız iyi olabilir, çok tatlı olmasını istemiyorsanız patateslerinizin.
1. Öncelikle patatesleri elma dilim şeklinde doğruyoruz. Muntazam olmaları gerekmiyor, ama çok büyük de olmasınlar. Dilerseniz küp küp yapmayı da tercih edebilirsiniz.
2. Bu yemeğin asıl sırrı sosunda. Öncelikle limonlarımızı sıkıyoruz. 2-3 adet dedim ama, siz yarım kase limon suyu elde edinceye kadar limon sıkın, limonlardan ne kadar su çıkacağı belli olmuyor.
3. Limon suyunun üzerine bal ekliyoruz. Balın dibe çökmesini önlemek için sürekli karıştırarak eklememiz gerekiyor. Aslında bal konusunda kesin bir ölçü belirlemedim, göz kararı yapıyorum ben bunu. Dilerseniz tadına bakın, hem limonu hem de balı aynı ölçüde tadıyorsanız olmuş demektir, biri diğerinden baskın tadda olmasın.
4. Karışıma biraz yağ ekliyoruz. Ben kırmızı biber ve kekik kullanıyorum, siz dilediğiniz baharatı kullanabilirsiniz. Tuzumuzu da ekleyip patateslerle sosu bir kapta karıştırıyoruz ki patatesler sosa bulansın. Poşetin içinde yapacaksanız bunun önemi yok, zaten patatesler karışıyor sosla. Ancak tepsi üzerinde yapacaksanız iyice karıştırmaya dikkat edin.
5. Patatesleri tepsiye diziyoruz, üzerine de yaptığımız sosu gezdirip fırına veriyoruz. Ya da torbayı koyuyoruz işte fırına. Ha unutmadan, torbanın ağzını bağlayın tabii, ama bir kaç yerinden delmeyi de unutmayın, yoksa torba patlıyormuş.
Ne kadar sürede piştiği konusunda inanın süre tutmadım, bunun için biraz içgüdülerinize güvenmek zorundasınız. Ama şunu söyleyebilirim, tepside yapıyorsanız tepsiyi yanık görünce korkmayın, içinde bal olduğu için öyle görünüyor, önemli olan patateslerin kendisini yakmamak. Piştiğini de kontrol ederek anlayacaksınız ancak. Torbadakileri de torbanın üstünden bir kısmını yırtarak kontrol edebilirsiniz, onda yanık görünme gibi bir sorun olmuyor.
İki yemek de piştikten sonra dilediğiniz gibi servis edebilirsiniz. Ben aşağıdaki gibi yaptım.
Afiyet olsun. | |
|